Maak gratis een profiel aan

Het zomerliefde onderzoek: single weet zich niet te gedragen in de zomer

Persbericht Relatieplanet het zomerliefde onderzoek  single weet zich niet te gedragen in de zomer

"Meer dan de helft van de singles vindt het moeilijk om singlestatus te laten blijken"

27 augustus 2014 – Nu de nazomer langzaam komen gaat, breekt voor een groep Nederlanders een extra belangrijke periode aan. De zomer biedt immers volop mogelijkheden voor het vinden van een nieuwe liefdespartner. Datingsite Relatieplanet ondervroeg daarom meer dan 1000 singles naar hoe zij de vele zomerse festivals en evenementen gebruiken in hun zoektocht naar de ware. En wat blijkt? Meer dan de helft vindt het moeilijk om in de zomermaanden te laten merken dat ze single zijn. Maar als het dan tóch intiem wordt, duikt bijna de helft van de singles het liefst de bosjes in.

Singles gaan massaal naar strandfeesten, zomermarkten en muziek- en theaterfestivals en zien dat als dé plek om een nieuwe liefde te ontmoeten. Uit het grote zomerliefde-onderzoek van Relatieplanet.nl blijkt dat bijna alle singles dan ook met een goed gevoel terugkomen van een zomers festival. Van tevoren voelen veel singles zich wel een tikkeltje onzeker, ook blijkt het uiten van de singlestatus voor veel singles een probleem. Maar dat betekent niet dat ze alles op alles zetten om hun doel te bereiken: het vinden van een nieuwe liefde.

Flirten, goede voorbereiding is het halve werk

Razendsnel met elkaar op reis en zelfs meteen bij elkaar slapen, voor de Nederlandse single is dat niet meer dan logisch. Het vooraf samen uitzoeken van een stedentrip wakkert volgens bijna 80% van de singles de liefde stevig aan en ruim driekwart zegt door een citytrip sneller te weten of het klikt. Uit het onderzoek van Relatieplanet.nl blijkt de nummer één reden voor een dergelijk reisje dan ook ‘elkaar beter leren kennen’, gevolgd door ‘een extra boost voor de romantiek’. Maar waar zijn onze uitzinnige gelukszoekers te vinden?

Een eerste belangrijke stap om te laten merken dat je single bent is het uitdelen van complimentjes. Met die geweldige outfit en dat kekke kapsel mag men op een zomerfestival toch wel een complimentje verwachten. Maar hoe complimenteer je met succes een single? Uit het onderzoek van datingsite Relatieplanet komt naar voren dat singles het liefst complimentjes krijgen over hun ogen en hun lach. Ook complimenten over humor zijn bij meer dan een kwart van de singles geliefd. Vooral bij mannen vallen complimenten over hun humor in de smaak. Vrouwen ontvangen, liever dan mannen, een compliment over hun ogen.

Persbericht Relatieplanet zomerliefde onderzoek liefdes complimenten mannen prijzen om humor vrouwen om hun ogen

Singles duiken massaal de bosjes in

Wanneer de complimentjes succes blijken te hebben kan de behoefte ontstaan aan een intiem onderonsje. Even bijkletsen met elkaar of misschien stiekem iets meer. Bijna de helft van de singles zoekt deze zomer hiervoor het groengebied op en vier op de tien singles doet dit liever gewoon lekker tussen de mensen. Opvallend is dat vooral mannelijke singles graag de bosjes induiken (56,4% t.o.v. vrouwen 39,2%), waarbij de vrouwelijke single liever in de menigte blijft (48,5% t.o.v. mannen 30%).

Deo-douche om afknapper te voorkomen

Zorg er wel voor dat je lekker ruikt. De grootste afknapper blijkt voor bijna de helft van de singles namelijk een slechte lichaamsgeur! Daarna knappen vrouwen vooral af op het drinken van teveel alcohol, dus de single man die zich moed in wil drinken dient zich een beetje in te houden. De mannelijke singles maken daarentegen rechtsomkeert bij een rokende vrouw. Naast dat roken ongezond is, blijkt het voor veel single vrouwen ook een killer voor de liefde...

Persbericht Relatieplanet zomerliefde onderzoek Deo-douche om afknapper te voorkomen

Single feest het liefst met Ruben Nicolai en Anouk 

Wanneer singles deze zomer op stap zouden mogen met een heuse BN’er, dan zijn Ruben Nicolai en Anouk favoriet. Voor de mannelijke single is ook Georgina Verbaan een geliefd feestbeest en Waylon is voor de vrouwelijke single een welkome feestpartner.

Persbericht Relatieplanet zomerliefde onderzoek single feest het liefst met Ruben Nicolai en Anouk

Nog meer zomerse feiten uit het onderzoek: 

Qua openingszinnen houden singles het deze zomer ‘voorzichtig’ met de vraag “Wat vind je van het evenement?” (31,2%). Mannen zijn iets complimenteuzer, zij gebruiken vaker dan vrouwen de openingszin “Wat heb je een leuke uitstraling, hoe heet je?” (26,7% t.o.v. vrouwen 19,7%). Singles houden zich verre van welbekende foute openingszinnen als
“Wat wil je morgen als ontbijt?” (3,3%).

Wanneer het even niet zo goed wil lukken om contact te leggen maakt dat het merendeel niet zoveel uit (42,6%) en heeft daar vrede mee. Bijna een derde (31,1%) komt zelf in actie en stapt bij weinig aanspraak zelf op mensen af. Opvallend is dat vrouwen meer gaan dansen om op te vallen (9,6% t.o.v. mannen 5,5%) en dat mannen meer gaan drinken wanneer ze niet genoeg aanspraak hebben (8,1% t.o.v. vrouwen 6%). Daarbij druipen mannelijke singles bij weinig aanspraak sneller af dan vrouwelijke singles (9,8% t.o.v. vrouwen 7,8%).

Het feit dat meer dan de helft het moeilijk vindt om in de zomermaanden te laten merken dat ze single zijn, kan verklaren waarom speciale singlefeesten zo populair zijn; volgens ruim 40% van de singles die deelnamen aan het onderzoek van Relatieplanet.nl is dit de beste plek om een potentiële partner te ontmoeten.

Toelichting op het onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van Relatieplanet.nl uitgevoerd door Mediaxplain* onder meer dan 1.207 Nederlandse singles van 18 jaar en ouder en is representatief op geslacht.

Terug naar het overzicht