Maak gratis een profiel aan

Verliefdheid is de beste remedie tegen Blue Monday

Persbericht Relatieplanet Verliefdheid is de beste remedie tegen Blue Monday

"‘Vakantie boeken, slapen, liefde en chocolade eten helpen de januariblues te verslaan’"

17 januari 2014 – Aanstaande maandag is het Blue Monday: op de 3e maandag in januari zorgt een combinatie van de decemberkater, weinig daglicht, de kou en het feit dat het salaris op is, dat deze wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoe groot is die kater voor single Nederland? Uit onderzoek van datingsite Relatieplanet onder ruim 1200 singles blijkt dat Blue Monday door meer dan de helft (53%) van de singles als een deprimerende dag wordt ervaren. Niet in de laatste plaats omdat zij geen partner hebben. Dat verklaart waarom maarliefst 89% van de singles denkt dat de meest depri dag van het jaar minder zwaar voelt als hij of zij verliefd zou zijn. Daarnaast geeft 58% aan dat het maken van leuke plannen zoals eetafspraken, avondjes uit en weekendjes weg een goede manier is om Blue Monday en de januariblues geen kans te geven. Ook het boeken van een vakantie is volgens ruim de helft (51%) van de ondervraagden een prima remedie tegen Blue Monday.

Persbericht Relatieplanet Persbericht Blue Monday singles en verliefdheid

Vrouwen meer last van Blue Monday

Volgens 41% van single Nederland is Blue Monday een typisch gevoel voor januari. De decemberkater voelt men de gehele maand, maar volgens 46% van de respondenten is de januariblues op Blue Monday nog erger. De dames blijken meer over hun gevoelens na te denken, iets minder dan de helft (45%) geeft aan wat te merken van de januariblues en Blue Monday. Dit ten opzichte van slechts een derde (36%) van de heren.

Persbericht Relatieplanet januariblues en singles

Vermoeide, futloze en besluiteloze singles

De januariblues en Blue Monday kenmerken zich onder single Nederland voornamelijk door het hebben van weinig energie (39%), gevoelens van vermoeidheid (39%) en veel slapen (32%). Een kleiner deel (22%) van de ondervraagden geeft aan dat zij regelmatig met een snack op de bank kruipen, een verminderd gevoel van eigenwaarde ervaren (17%) en 12% voelt zich zelfs besluiteloos. Het kleinste deel van de singles (7%) voelt zich zelfs zo slecht, dat zij aangeven zich hopeloos te voelen.

Mannen missen partner het meest

Weinig energie, vermoeid maar ook somber en neerslachtig; het zijn allemaal gevoelens die in januari meer de kop op steken dan in andere maanden. Datingsite Relatieplanet vroeg hoe het ontbreken van een liefde bijdraagt aan deze gevoelens. Verrassend genoeg lijkt het erop dat vrouwen het leven beter aankunnen zonder partner dan mannen. Minder dan de helft (47%) van de single dames geeft aan dat het niet hebben van een partner vaak voor depressieve gevoelens zorgt. Dit tegenover meer dan de helft (55%) van de mannelijke singles. Tevens geeft krap een derde (29%) van de vrijgezelle mannen aan dat het niet hebben van een partner de voornaamste reden is dat zij zich neerslachtig of somber voelen. De dames hebben hier minder last van. Van hen geeft minder dan een kwart (24%) aan dat het missen van een partner de voornaamste reden is waarom zij zich neerslachtig voelen.

Persbericht Relatieplanet remedie tegen winterblues

Chocolade, films en sporten remedie tegen winterblues

Naast een nieuwe liefde (78%) heeft single Nederland nog tal van andere remedies tegen de befaamde winterblues. Zo gaat 30% van de singles sporten om zich beter te voelen. Een leuke film kijken (18%) en onder de zonnebank gaan (17%) scoren ook hoog als het gaat om activiteiten waarvan we ons in januari een stuk beter gaan voelen. Niet geheel verrassend is het verschil tussen mannen en vrouwen wanneer het gaat om andere zaken zoals bijvoorbeeld chocolade eten, 5% van de mannen denkt namelijk dat chocolade eten helpt tegen de januariblues tegenover een percentage van 13% onder de dames.

Toelichting op het onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van Relatieplanet.nl uitgevoerd door Mediaxplain* onder meer dan 1.262 Nederlandse singles van 18 jaar en ouder en is representatief op geslacht.

Terug naar het overzicht